Aktivno življenje ni nič zapletenega in prav nič revolucionarnega, je le preprosta ideja, kako živeti bolj aktivno. Pojavila se je že pred časom, vendar se še vedno razvija in izpopolnjuje. Pomeni vrnitev k nekaterim dobrim osnovam – preprostosti, zmernosti, raznolikosti… Upošteva radost, vrednosti in koristi različnih telesnih dejavnosti, kar pomeni ukvarjati se z dejavnostmi, ob katerih boste uživali in od njih tudi imeli koristi.
Pri aktivnem življenju gre za »zdravo« izbiro, vendar je ta predvsem vaša. Telesne dejavnosti, za katere se boste odločili, so odvisne od številnih dejavnikov. Najbrž boste pri šestdesetih izbirali drugače kot pri tridesetih. Spet drugače se boste telesnim dejavnostim posvečali pri študiju in starševstvu. Vsekakor pa so odvisne predvsem od vaših sposobnosti in želja. Aktivno življenje je za vsakogar drugačno, vendar vsakomur nekaj ponuja.

Aktivno življenje je način življenja, pri katerem so različne telesne dejavnosti vključene v vsakdanja opravila. Šteje vsaka, še tako majhna dejavnost.

Aktivno življenje pomeni ukvarjati se na primer z vrtnarjenjem, hoja, tek, ples, igra s prijatelji ali otrokom, plavanje, kolesarjenje, tudi pranje avtomobila, košnja trave in podobno.

Aktivno življenje je:

 • splet dejavnosti, ob katerih uživate in prav nič se ni treba ubadati z dejavnostmi, ki jih ne marate;
 • dejavnost biti aktiven, četudi gibanja po vašem mnenju ne potrebujete;
 • aktivno preživljanje prostega časa in izmenjava izkušenj s prijatelji;
 • sodelovanje pri skupinskih dejavnostih ali tekmovanjih;
 • poskušanje novih dejavnosti – njihovo učenje in pri tem odkrivanje samega sebe;
 • uživanje v aktivnostih na prostem, v naravi;
 • predvsem način življenja, pri katerem so telesne dejavnosti del vsakdana.
Aktivno življenje ni namenjeno samo posameznikom. Vključuje tudi druženje in medsebojno sodelovanje. Pomeni ustvariti si družbo, ki je prijazna in daje podporo – to je v veliko pomoč pri spremembi življenja iz neaktivnega v aktivno. Gre za družbo v naselju, službi, šoli in še kje.

Kako začeti aktivno življenje
Aktivno življenje je treba uvajati korak za korakom:

 1. Najprej se zanj odločite in si izberite eno ali bolje več telesnih dejavnosti. Pri tem je potrebno popolno razumevanje aktivnega življenja in poznavanje različnih možnosti.
 2. Nato izbrane dejavnosti ocenite. Z izbirami morate biti zadovoljni, sicer jih zamenjajte. Ustvarite si krog prijateljev, s katerimi lahko delite izkušnje in se spodbujate.
 3. Končno ste pripravljeni in se zadanega lahko lotite. Spoznajte užitke telesne dejavnosti in koristi, ki vam jih prinašajo.
 4. Izberite življenje, ki vam ustreza, v slogi z drugimi dejavnostmi in harmoniji s svetom okoli vas
 Comments are closed.