O osteoporozi

16/2/2011

 
GLAVNI DEJAVNIKI TVEGANJA:

 • Nizka mineralna kostna gostota: normalna mineralna kostna gostota še ne pomeni, da se zlom ne bo zgodil – pove le, da je tveganje za nastanek zloma manjše. Nasprotno, nizka mineralna kostna gostota pomeni večje tveganje za zlom, ni pa nujno, da bo do zloma res prišlo.  • Starost: tveganje za osteoporozo s starostjo narašča ne glede na vrednost mineralne kostne gostote. Če primerjamo 2 ženski različne starosti (ena mlajša, druga starejša), ki imata enako vrednost mineralne kostne gostote, je tveganje za zlom večje pri starejši ženski.

  • Predhodni zlomi: predhodni zlom zapestja poveča tveganje za vretenčni zlom za dvakrat. Delno je ta dejavnik tveganja neodvisen od vrednosti mineralne kostne gostote.

  • Zlom kolka pri starših: je zelo pomemben dejavnik tveganja, ki pa je v veliki meri neodvisen od vrednosti mineralne kostne gostote.

  • Alkohol: prekomerno pitje alkohola poveča tveganje za osteoporozo. Tveganje se ne poveča, če dnevna količina popitega alkohola v povprečju ne presega 2 enot*. Če znaša dnevna količina popitega alkohola 3 enote ali več, se tveganje poveča.

   *enota: 1 enota alkohola znaša približno 8-10g alkohola. To ustreza običajnemu kozarcu piva (3dcl), enemu odmerku žgane pijače (0,3dcl) oz. srednje velikemu kozarcu vina (1,2dcl).  

  • Revmatoidni artritis: je vzrok povečanega tveganja in je neodvisen od mineralne kostne gostote in jemanja glukokortikoidov.


Comments are closed.

   Naročite se na novice: