Kako shujšamo

8/2/2011

 
Pretežki ljudje se pogosto po pomoč zatečejo v lekarno. Lekarniški farmacevti jih skušajo spodbuditi k spremembi življenjskega sloga, ki je pripeljal k debelosti: svetujejo zdrav način prehranjevanja in redno telesno dejavnost. Zaužita hrana naj bo razdeljena na pet obrokov, pri čemer naj zajtrk in kosilo vsebujeta po 30 odstotkov zaužite energije, večerja pa 20 odstotkov. Ob tem naj posameznik zaužije 500 do 700 kalorij manj, kot jih je zaužil dnevno. Kot telesna dejavnost je zelo primerna hoja, na psihofizično počutje pa ugodno vplivata tudi avtogeni trening in joga.

V lekarnah lahko ljudje kupijo nekatere preparate za hujšanje. "Ti pripravki ne morejo nadomestiti zdravega načina prehrane in redne telesne dejavnosti, lahko so samo pomoč pri hujšanju," poudarja Brusova. Zdravila za zdravljenje debelosti pa se lahko uporabljajo pod nadzorom zdravnika. Ljudem, ki se ob debelosti srečujejo tudi s kroničnimi boleznimi, lekarniški farmacevti svetujejo, da se vključijo v šolo hujšanja, ki jo izvajajo v zdravstvenih domovih, ali se posvetujejo z zdravnikom.

Otroci morajo težo izgubljati počasi Tudi vse več otrok se sooča s prekomerno telesno težo. Pomagajo jim v Centru za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični, kjer deluje šola zdrave prehrane in zdravega načina življenja za mladostnike. V tri tedne trajajoči program vključijo okoli 300 otrok na leto, pri njihovi obravnavi pa ob zdravnikih sodeluje tudi vrsta drugih strokovnjakov. Prek predavanj so v program vključeni tudi starši. Po končanem programu otroka prek kontrolnih pregledov spremljajo še dve leti, dokler ne doseže želene teže.

"Za cilj ne postavimo idealne teže, ker je to pri otroku, kadar debelost traja že dlje časa, nemogoče doseči. Lahko pa doseže neko zmerno težo, pri kateri si bo všeč in bo z njo zadovoljen," pravi direktorica centra pediatrinja Magdalena Urbančič, dr. med. Otroku opravijo laboratorijske preiskave maščob v krvi: ob prvem kontrolnem pregledu čez pol leta ugotavljajo, da se vsaj obrne razmerje med zaščitnimi in škodljivimi lipoproteini v korist zaščitnih. Mnogi otroci lahko ob znižanju teže tudi prenehajo jemati zdravila za zniževanje povečanega krvnega tlaka. Velik problem pri pretežkih otrocih je tudi pojav sladkorne bolezni tipa 2, prav tako se srečujejo z ortopedskimi težavami; začnejo se v stopalih zaradi neprimernega razvoja spodnjih okončin, nadaljujejo s težavami v kolenih in v kolkih ter v končni fazi v hrbtenici.

Pogoj za uspeh je sodelovanje staršev Če se v zdravljenje debelosti pri otroku vključi tudi družina, je uspeh 100-odstoten. Če pa otrok podpore staršev nima, uspeha ni, je povedala Urbančičeva. V splošnem v centru imajo 20- do 23-odstotni uspeh, kar pomeni, da toliko otrok doseže želeno težo in se začne redno gibati. Malo? "Če rešimo 20 odstotkov otrok, se mi zdi to kar visoka številka glede na to, da se bo debelost globalno še povečevala," meni zdravnica.

Velik problem je hitrost hujšanja. "Vsi otroci bi najraje odšli od nas suhi, vendar teža ni zrasla v treh tednih in je tudi izgubiti ne morejo v tem času," pravi zdravnica. Primerna hitrost hujšanja za otroke je od pol do enega kilograma na mesec. "Otroka je treba motivirati za počasno zniževanje teže, saj je to ključ do trajnega rezultata." Če otrok izgubi v enem letu 10 do 12 kilogramov, lahko ob tem, da raste, že v enem letu doseže želeni rezultat. Pri ekstremni teži pa je "potreben tek na dolge proge". Če bi z zniževanjem telesne teže preveč hiteli, bi lahko to škodljivo vplivalo na razvoj in rast otroka, prav tako morajo paziti, da se debelost, ki je motnja prehranjevanja, ne obrne v pravo motnjo hranjenja.

Kot rečeno je prvi pogoj za uspeh sodelovanje staršev. Vendar se tukaj pogosto zaplete. "Menim, da je vzrok globalni problem družbe, v kateri se preveč dopušča demokratičnost vzgoje. Določena pravila starši le morajo postaviti. Danes je po domovih v času, preden pridejo starši domov, na voljo otrokom vse preveč prazne hrane, a je vprašanje, ali je ta hrana res potrebna. Vse se vrti okoli hrane, otrokom se za darila kupujejo sladkarije. Kilogrami se začnejo z leti nabirati, kar pa starši opazijo šele, ko morajo otroku kupiti oblačila za dve ali tri leta starejšega otroka," opisuje past, v katero se prepogosto ujamejo sodobni starši.

Svetuje jim, naj predvsem skrbijo, da v družini uživajo zdravo prehrano in da se otroci redno gibajo, pri čemer naj se tudi starši gibajo z njimi. "Igra z žogo na dvorišču je enako učinkovita, kot če otroka vključijo v krožek, čeprav se starši s slednjim razbremenijo ukvarjanja z otroki," je povedala Urbančičeva.


Comments are closed.