»Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si.« Stara modrost.Človeško telo je zelo zapleteno in edino. Večino snovi, ki jih nujno potrebuje za normalno delovanje, sintetizira samo, nekatere pa mora človek nenehno vnašati s hrano.
Raznovrstna, uravnotežena in pravilno pripravljena hrana je pomembna tudi za zdravje las, nohtov in kože. Spomnimo se, da sestavlja las kar 97 odstotkov beljakovin. To ne pomeni, da bi se morali za lepe lase prehranjevati izključno z beljakovinami.

Kako pa naj bi se prehranjevali, da bomo imeli zdrave lase?

Ne pozabimo, da sta tudi kakovost in izgled lasu zrcalo tega, kar jemo.In tako smo prišli do diet. Vir našega zdravja je v veselem in dobrem razpoloženju in duševnem ravnovesju. Táko stanje je treba potrpežljivo vzgajati in negovati ter ohranjati ne glede na neprijetnosti, s katerimi se srečujemo, kajti sicer vsa mučenja telesa z dietami, ki zmanjšujejo kakovost življenja in nas vržejo iz psihičnega ravnovesja, nimajo nikakršnega smisla.
Kdor bo prebral do tu, si bo mogoče zaželel zapustiti to stran, saj govorimo proti dietam. Ne hitite, bodite potrpežljivi in sledite našemu razmišljanju.

Zakaj so diete, (v mislih imamo shujševalne diete) škodljive?
Zato, ker gre za nasilje nad telesom. Če ste se odločili za »blago« dieto in se med njo dobro počutite, kar pomeni, da jo vaše telo dobro prenaša, bo imela taka dieta samo pozitivne učinke. Če pa se vsakič, ko se držite diete, mučite, verjemite, da vam bo taka dieta samo škodila. Kar ste danes dosegli s svojo voljo, boste jutri izgubili in vaša teža se bo še povečala.

Kje je izhod?

Spomnimo se, kaj jemo in kako jemo. Najpogostejša sta dva načina prehranjevanja. Ali smo zelo lačni in pojemo vse, kar vidimo,  ter pri tem ne razmišljamo, kaj jemo in kakšen pomen ima hrana. Lahko pa smo lažni sladokusci, ki jim hrana samo navidezno veliko pomeni, užitka pa v njej ne iščejo.
Verjetno ste že ugotovili, da ne prvi ne drugi nista prava. Zavedati se moramo, da je hrana vir našega življenja in gradbeni material za naše telo. Zamislite se za nekaj minut in si predstavljajte, kako se hrana, ki jo pojemo, v želodcu in črevesju predela, se vsrka v kri in se raznosi po telesu, kako naše pametno telo posrka vse, kar smo pojedli, kako vse beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine, kalorije, minerale porabi za gradnjo telesa in njegovo pravilno delovanje. Zamislimo se in se spomnimo, da ne hranimo soseda, temveč sebe, najljubšega, in naenkrat ne bomo več mogli jesti tako kot prej. Jesti bomo začeli premišljeno, počasi, razumeli bomo, kaj jemo in zakaj jemo, dobro bomo prežvečili hrano, ne bomo pojedli odvečnega koščka suhe salame, ampak več zelenjave, ne bomo se basali s krofi, raje bomo popili kozarec biojogurta.
Statistika je pokazala, da je v Ameriki 68 odstotkov bolezni povezanih z nepravilno prehrano.Zelo pomembno je vedeti, da se na koži, laseh in nohtih najprej pokaže, da je naša prehrana pomanjkljiva, da naše telo ne dobiva dovolj hranilnih snovi in mora načeti zaloge, da zagotovi delovanje najpomembnejših organov, srca, jeter in pljuč.

Kaj so beljakovine?

Zapišimo še nekaj o beljakovinah, maščobah in ogljikovih hidratih.
Beljakovine so osnovno gradivo, iz katerega so sestavljene telesne celice. Beljakovine so velike molekule, sestavljene iz tisočev kemičnih enot. Te enote imenujemo aminokisline in tvorijo dolge, zavite molekule. Vsaka vrsta beljakovin ima natančno določeno zaporedje aminokislin. Pri primerno prehranjenih ljudeh telo aminokislin, ki se sproščajo iz beljakovin v hrani in so shranjene v mišicah, ne potrebuje za pridobivanje energije. Ogljikovi hidrati in maščobe so učinkovitejše gorivo. Med stradanjem se zaloge maščob in glikogena (telesnega škroba) izpraznijo in telo začne kot vir energije uporabljati aminokisline, in to na račun rasti, obnavljanja in ohranjanja tkiv.

Glavni naravni viri beljakovin so meso, perutnina in ribe (za vegeterijance ostane soja, sirotka in kot dopolnilo orehi in gobe). Osnovni beljakovinski obroki morajo priti v telo v prvi polovici dneva, za zajtrk in kosilo, ne za večerjo. Nemastna govedina vsebuje zelo malo holesterola, zelo veliko aminokislin, vitaminov in mineralov. Od perutnine je po dietnih lastnostih na prvem mestu puran in za njim kurja prsa. Ribe bi bilo dobro jesti večkrat na teden. Če poskusimo z beljakovinami bogato hrano razvrstiti, so na prvem mestu ribe, potem perutnina, žita, orehi, semena, meso (zlasti govedina). Beljakovine naj bi predstavljale eno petino dnevne prehrane.Strokovnjaki menijo, da bi morala zdrava prehrana vsebovati približno 55 odstotkov ogljikovih hidratov.

Kaj so ogljikovi hidrati?

To so sladkorji in škrobi. Sladkorji so enostavni ogljikovi hidrati, ki vsebujejo sladkor. Bomboni in piškoti imajo preveč sladkorja. Škrob je najboljši vir energije, ki bi mu morali dajati prednost pred sladkorji.
Najbolj enostavna in hitra metoda, s katero preverimo, koliko sladkorja smo pojedli prejšnji teden, je stanje las in kože. So morda vaša koža in lasje bolj mastni? Zmanjšajte porabo ogljikovih hidratov, ki vsebujejo sladkor, in kmalu boste opazili, da so lasje pri korenini manj mastni in koža bolj čista. Če zmanjšamo porabo sladkorja, lahko izboljšamo videz kože in las.

Ena od pomembnih težav ogljikovih hidratov, da je njihova uporaba psihično pogojena.
Kadar si zelo zaželimo košček čokolade, ga pojejmo. Pojejmo ga brez slabe vesti, kajti v nasprotnem primeru tvegamo, da bomo slabo razpoloženi. Vendar to naredimo zavestno, počasi, uživajmo v okusu in košček počasi pojejmo. Če bomo ravnali tako, bomo pojedli samo en košček čokolade ali pol koščka torte namesto 800 gramov.

Kaj so maščobe?

Maščobe so v prvi vrsti kalorije in šele nato maščobne kisline, ki jih telo potrebuje. Poznamo dve skupini maščob, nasičene in nenasičene. Razlikujeta se po kemični sestavi in po tem, kako vplivata na telo. Nasičene maščobe najdemo v živalskih in mlečnih izdelkih. Povečujejo količino holesterola v krvi. Večina rastlinskih maščob daje več bolj zdravih nenasičenih maščob. Celice uporabljajo maščobne kisline in glicerol kot vir energije. Vsa čezmerna maščoba pa se shranjuje in povzroča pridobivanje teže in debelost. Del trigliceridov pride v jetra, ki jih uporabijo za izdelavo holesterola.Telo potrebuje nasičene maščobe (maslo, mast, svinjina, govedina, jajca in neposneto mleko) in nenasičene (ribe, perutnina, rastlinska olja).

Nasičenim maščobam se ne smemo popolnoma odpovedati. Brez vsaj minimalne količine holesterola naši lasje ne bi imeli zdravega videza. Odpovedati se moramo čezmerni uporabi živalskih maščob in dati prednost rastlinskim (olivno, arašidno olje).
Nikakor ne smemo pozabiti, da je polovica vitaminov, ki jih koža in lasje potrebujejo, topna v maščobah.
Mastne ribe imajo prednost pred mastnim mesom perutnine in drugih živali.

Nekaj  nasvetov:

  • Hrana mora biti kar najbolj raznovrstna, da telo dobi vse potrebne snovi.
  • Jesti je treba počasi in vsak grižljaj dobro prežvečiti; to prinaša veliko pozitivnih učinkov za telo.
  • Najbolje je, da ohranjamo približno enako težo. Pogosto in hitro hujšanje ali pridobivanje kilogramov telesu zelo škoduje.
  • Jejte malokalorično hrano z malo holesterola.
  • Jejte veliko zelenjave, sadja in polnozrnate hrane, saj vsebuje vlaknine, ki uravnavajo celično presnovo, vplivajo na prebavo in absorpcijo hranil ter tako zagotavljajo energijo.
  • Zmanjšajte porabo maščob in sladkorja.
  • Živila in jedi, kot so čips, zelo začinjena ali sladka hrana, mastne juhe, pražen krompir, vam ne bodo prinesli zdravja.

Comments are closed.

      NOVICE